Logboek

8 mei 2019

Op 8 mei was weer de jaarlijkse herdenking van de Spaanse Burgeroorlog in Amsterdam.
Ook deze keer waren en er weer zo'n 100 belangstellenden waaronder familieleden van oud-Spanjestrijders.
De bijeenkomst was zoals gebruikelijk in de Nieuwe HAVO aan de Buiksloterweg.

Voor een impressie van de herdenking bekijk de video hieronderApril 2019

Op 24 april waren we in de studio bij RTV Drenthe voor opnames voor het programma Drente Toen. Dat stond in het kader van de herdenking op 8 mei a.s. in Amsterdam.
Deze keer zat ik er niet alleen. Voorzitster van de Stichting Spanje 1936-1939 die die herdenking organiseert, Hetty van der Hall was ook van de partij. Hetty is de dochter van oud-Spanjestrijder Johan Hordijk.

Nadat we ter introductie eerst wat aandacht aan de Spaanse Burgeroorlog hadden besteed, kwam het gesprek op de Drenten die toen als vrijwilliger naar Spanje zijn gegaan. De herdenking in Amsterdam gaat tenslotte ook over die Drenten.

Luister hier naar het hele interview wat werd uitgezonden op 28 april.

November 2018

Net als in 2016 opnieuw op de radio bij RTV Drenthe.
Met Sophie Timmer als gastvrouw hebben we gehad over Drenthen die tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-39) naar Spanje zijn gegaan om tegen Franco te vechten.

Speciale aandacht was er voor Fedde Alberts, oud-inwoner van Vries.

Luister hier naar het hele interview wat werd uitgezonden op 18 november.


augustus 2018

Een paar dagen geleden het laatste boek ontvangen van Rien Dijkstra:"De Spaanse hemel spreidt zijn sterren".

Het boek gaat over allerlei achtergronden wat betreft de Spaanse Burgeroorlog met een focus op de diverse verhalen van Nederlanders.
Daar zijn verhalen bij van oud-Spanjestrijders maar ook verhalen van andere betrokkenen. Zo las ik tot mijn verrassing (ondanks het goede contact met Rien) een paar pagina's over het verhaal van mijn grootvader en zijn schip de Andra. Ontleent en geciteerd uit mijn roman "Reis naar de Spaanse Burgeroorlog" met mijn naam als bronvermelding.

Het laatste boek dus van Rien... echt het laatste want Rien is op 2 augustus j.l. overleden aan de gevolgen van een hersentumor.
Rien was zoon van oud-Spanjestrijder Rien Dijkstra en secretaris van de stichting Spanje1936-39. Hij was de drijvende kracht achter de jaarlijkse herdenking van de Spaanse Burgeroorlog te Amsterdam.

Hij zal gemist worden... gelukkig wel.

Het boek van Rien is hier te bestellen: De Spaanse hemel spreidt zijn sterren


juli 2018

Momenteel in opdracht bezig met onderzoek naar de oud-Spanjeganger Fedde Alberts.

Fedde werd in 1901 geboren in Vries en ging op 36-jarige leeftijd in 1937 naar Spanje om als vrijwilliger te vechten tegen Franco. Hij was getrouwd met Jeigien Klooster en had op dat moment drie kinderen: Geessien (16), Hendrik Pouwel (14) en Hermanna (13).
Zoon Hendrik vertrok in eerste instantie samen met zijn vader richting Spanje. Maar in Parijs werd de jongen teruggestuurd naar Nederland omdat hij te jong zou zijn.
Op de foto hiernaast zie je Fedde en Jeigien rond 1970. Ook een foto van Fedde genomen in 1942 toen hij in kamp Buchenwald aankwam. Daar naast de kinderen van Fedde, rond 1937. Vlnr: Hermanna, Geessien en Hendrik Pouwel

Moeder Jeigien was niet blij met het vertrek van haar echtgenoot, zij bleef achter met drie kinderen en het begrip bijstandsmoeder bestond nog niet. Al kort na het vertrek van Fedde verhuisde ze samen met dochter Geessien naar Groningen en zoon Hendrik naar een ander adres in Groningen. Hermanna ging aan het werk als dienstbode bij de familie Kinds die een café annex pension hadden in Zeegse.
Dat café is nu nog te vinden in Zeegse met de naam Het Witte Huis. Hermanna vertrok echter alweer na vier maanden naar haar moeder in Groningen. Het waarom daarvan is mij (nog) niet bekend. De huidige eigenaar van Het Witte Huis helpt daar een handje bij door eens rond te vragen in Zeegse. Ook een aardige mevrouw van 87 jaar die haar hele leven in Zeegse heeft gewoond, heeft een bezoekje gekregen.

Inmiddels een leuk bezoek gebracht aan de kleinzoon van Fedde die naar zijn grootvader is vernoemd, dus ook Fedde. Hij bleek te wonen in Rolde en dat is ook de woonplaats van de dame waar ik het onderzoek voor aan het doen ben. Kleinzoon Fedde kent haar, zij hem niet.
De grootvader van haar en de Fedde uit 1937 zijn volle neven van elkaar en ze zijn dus familie zonder dat ze dit wisten. Ze gaan contact zoeken met elkaar of hebben dat inmiddels al.

Mijn eerste indruk van het gebeuren was dat het gezin Alberts destijds uit elkaar gevallen zou zijn gezien het snelle vertrek van de achterblijvers uit Vries. Niets is echter minder waar, na de terugkeer van Fedde uit Spanje zijn ze weer bij elkaar gekomen en dat verder ook gebleven, zo wist kleinzoon Fedde me te vertellen. De fotos die ik te zien kreeg onderstrepen dat.

Kleinzoon Fedde wist veel te vertellen over zijn opa. Hij was een fervent communist maar liet anderen wel in hun waarde. Hij was een aardige man maar praatte nooit over de gebeurtenissen van toen dus daar kon de kleinzoon me helaas niet veel over vertellen. Wel liet hij me foto?s uit het familiealbum zien en daar mocht ik kopieën van maken die inmiddels in het dossier staan.
Van de andere kinderen van opa Fedde is ook veel informatie boven water gekomen. Daar vertel ik hier niet verder over.

26 juni 2018 - Bezoek Herman

Vanmiddag bezoek gehad van historicus Herman uit Driebergen. Hij is samen met iemand bezig een biografie te schrijven over ene Daniel Wolf, een Nederlander die tijdens de Spaanse Burgeroorlog behoorlijk actief was bij de international wapenhandel. Hij hield zich bezig met het aankopen en transporteren van wapens met name vanuit Polen. Op een zeker moment was hij zelfs de hoofdleverancier voor de republikeinen in Spanje.Als zodanig was Wolf dus ook betrokken bij (lees: regelde hij) het transport van de noodlottige reis van de Andra en dus mijn grootvader.

Herman wijdt in zijn boek een hoofdstuk aan de Andra en wilde graag zien of zijn informatie juist en volledig was. Daar hebben we over gepraat en volgens zijn zeggen had hij daar inderdaad iets aan. Andersom ook aangezien hij meer weet over meneer Wolf dan ik.

Hoe kwam Herman dan bij mij terecht? Vorig jaar heb ik een collega van hem ontmoet die mijn boek gelezen had en die wees Herman daar op.

Jawel, ook ik heb een ego en dus best leuk dat er speciaal voor mij een historicus uit Driebergen komt om met me te praten ;)
Het boek van Herman komt in oktober van de drukpers.

20 april 2018 - Herdenking Spaanse Burgeroorlog, Amsterdam

De Spaanse Burgeroorlog, dat was toch een Spaans gebeuren?
Misschien kun je dat denken maar dat is toch niet zo. Ook internationaal heeft men zich er mee bemoeid. Sterker nog: het Duitsland van Hitler en het Italië van Mussolini zijn destijds in Spanje al aan het vechten geweest tegen het Rusland van Stalin. Je kunt gerust stellen dat zij daar aan het oefenenen zijn geweest voor de Tweede Wereldoorlog

En Nederland heeft zich er niet mee bemoeid? Officieel niet maar er zijn zo'n 700 Nederlanders als vrijwilliger naar Spanje gegaan om te vechten tegen de fascisten onder Franco.
Zij waren bij terugkomst in Nederland hun Nederlanderschap kwijt. Het paspoort werd ingenomen, een uitkering kregen ze niet en om te gaan werken had men een werkvergunning nodig.
Het heeft tot in de jaren 70 geduurd voordat de laatste vrijwilliger zijn paspoort weer terug kreeg.
Maar vandaar dus de jaarlijkse herdenking in Amsterdam, georganiseerd door de Stichting Spanje 1936-39.


13 april 2018 - Onderzoek Aviodrome, Lelystad

Voor de nieuwe roman moest ik iets weten. Daarvoor was contact nodig met iemand die echt verstand heeft van vliegtuigen van rond 1937.
Wat moest ik dan weten...? Hoe je een vliegtuig saboteert en wie zou me dat beter kunnen vertellen dan een onderhoudsmonteur
En zo komen Ellen en ik terecht op het Aviodrome in Lelystad. De monteur die ik daags daarvoor aan de telefoon had om mijn vraag te stellen, zal zich in eerste instantie achter de oren gekrabd hebben. Na mijn uitleg over de reden voor mijn vraag was ik van harte welkom in Lelystad.

Carel ving ons op bij de kassa en we werden hartelijk ontvangen en mochten als echte VIP's zonder te betalen het Aviodrome binnen.
In de hal waar onderhoud gepleegd wordt en je als reguliere bezoeker niet mag komen, werden we ontvangen door René, de monteur waar ik de afspraak mee had. Nee, liever geen fotos hier maken. Er stond een vliegtuig waarvan nog niemand mocht weten dat het er stond.
René kwam met diverse opties om een vliegtuig uit 1937 te saboteren. Er kwam een hele goeie uit en die ga ik dus in het nieuwe boek gebruiken.

Met dank aan Carel en René van Stichting Fokker Four


4 april 2018 - interview voor omroep NOOS in Hardenberg

Van 19:00 tot 20:00 uur mocht ik van alles vertellen over het boek en hoe het allemaal tot stand is gekomen. Een heel fijn uurtje besteed met dank aan Michel Oskam.

Ik had een boek voor de prijsvraag beschikbaar gesteld. De winnares bleek uiteindelijk in België te wonen. Nu was er al eerder iemand in België die het boek had gekocht en dus is dit in ieder geval nummer 2.