La Batuta
La Batuta is Spaans voor het stokje, waarom? Deze historische roman speelt zich af tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-39) en bestaat uit vijftien hoofdstukken. Elk hoofdstuk kent een hoofdpersonage. Dat kan een priester, een klein meisje of een Nederlandse vrijwilliger zijn. Elk personage krijgt in zijn of haar hoofdstuk iets te maken met het personage in het volgende hoofdstuk. Zo lijkt het een estafette waarbij het stokje wordt doorgegeven, La Batuta. Elk personage vertelt zijn of haar verhaal, hoe heeft hij of zij die burgeroorlog meegemaakt. Feit en fictie wisselen elkaar af of lopen soms in elkaar over.
De personages Samen met een proloog (hoe zat de Spaanse Burgeroorlog in elkaar) vertelt elk personages zijn of haar verhaal.
Alfonso - een landeigenaar die slachtoffer wordt van een lynchpartij uit wraak voor jarenlang uitbuiting.
Filippe - een dorpeling die meedoet met die lynchpartij van Alfonso.
José - een officier aan de kant van Franco. Hij wordt overgeplaatst om te helpen bij de oversteek van Moorse soldaten uit Marokko.
Tariq - een Moorse strijder, strijders die berucht waren om hun wreedheid. Tariq blijkt toch ook gewoon mens te zijn.
Juan - de jongen in een dorp wat overvallen wordt door Moorse soldaten. Het kost hem en zijn moeder de oren.
Enrique - wanneer het Alcazar in Toledo wordt belegerd door milities uit Madrid, moet hij daar een laatste mis gaan verzorgen. Waar gebeurd.
Dolores - een meisje in Santander wiens vader directeur is van de scheepswerf. Ze sluit vriendschap voor het leven met Maria, een meisje uit lagere kringen. Aan een vriendschap die een levenlang moet duren, komt al snel aan een einde.
Corrado - Italiaans "vrijwilliger" die door Mussolini naar Spanje wordt gestuurd om aan de kant van Franco te gaan vechten. Heeft hij iets te maken met de dood van Dolores?
Heinrich - vliegtuigmonteur van het Duitse Condor Legioen. Was het vliegtuigongeluk van generaal Mola eigenlijk wel een ongeluk? Gebaseerd op een ware gebeurtenis.
Alejandro - officier die eerst aan de kant van de republiek stond. Hij was de architect van de verdediging van Bilbao, maar liep later met dat ontwerp over naar de kant van Franco. Gebaseerd op een bestaand personage.
Fernando - priester in Baskenland. Alhoewel de katholieke kerk aan de kant van Franco stond, waren er ook priesters die de republikeinse bevolking hielpen met voedsel, onderdak en schuilplaatsen.
Coranita - een verpleegster die gaandeweg haar beeld van de oorlog ziet veranderen. Zal ze verpleegster blijven? En wat hebben de brieven die Fedde vindt met haar te maken?
Fedde - Nederlands vrijwilliger in de Internationale Brigades. Het echte verhaal van een bestaand persoon. In maart 1938 vertrekt hij uit het Drentse Vries om naar Spanje te gaan.Wat betekenen de brieven die hij vindt?
Joaquin - van fabrieksarbeider naar republikeinse soldaat. Eindigt zijn leven voor een vuurpeloton?
Epiloog, Addy - Addy vlucht aan het einde van de burgeroorlog samen met zijn vader, moeder en zusje vanuit de omgeving van Barcelona naar Frankrijk. Worden ze liefdevol opgevangen?
Ellen en ik zijn druk bezig met het schrijven van deze historische roman. Onze verwachting is dat het najaar 2021 gepubliceerd gaat worden. Heb je belangstelling voor deze roman, stuur me dan een email en laat het me dat dan even weten. We houden je dan op de hoogte. Of kom hier af en toe kijken hoe ver we zijn. Op dit moment, september 2021 zijn er 11 van de 15 hoofdstukken klaar. We zijn heel blij met onze proeflezers. Natuurlijk gaat het daarbij om spelfouten, maar iedereen heeft zo zijn eigen aspect. Loopt het verhaal? Is het historisch correct? En zo allerlei andere dingen.