La Batuta
De personages Samen met een proloog (hoe zat de Spaanse Burgeroorlog in elkaar) vertelt elk personages zijn of haar verhaal.
Alfonso - een landeigenaar die slachtoffer wordt van een lynchpartij uit wraak voor jarenlang uitbuiting.
Filippe - een dorpeling die meedoet met die lynchpartij van Alfonso.
José - een officier aan de kant van Franco. Hij wordt overgeplaatst om te helpen bij de oversteek van Moorse soldaten uit Marokko.
Tariq - een Moorse strijder, strijders die berucht waren om hun wreedheid. Tariq blijkt toch ook gewoon mens te zijn.
Juan - de jongen in een dorp wat overvallen wordt door Moorse soldaten. Het kost hem en zijn moeder de oren.
Enrique - wanneer het Alcazar in Toledo wordt belegerd door milities uit Madrid, moet hij daar een laatste mis gaan verzorgen. Waar gebeurd.
Dolores - een meisje in Santander wiens vader directeur is van de scheepswerf. Ze sluit vriendschap voor het leven met Maria, een meisje uit lagere kringen. Aan een vriendschap die een levenlang moet duren, komt al snel aan een einde.
Corrado - Italiaans "vrijwilliger" die door Mussolini naar Spanje wordt gestuurd om aan de kant van Franco te gaan vechten. Heeft hij iets te maken met de dood van Dolores?
Heinrich - vliegtuigmonteur van het Duitse Condor Legioen. Was het vliegtuigongeluk van generaal Mola eigenlijk wel een ongeluk? Gebaseerd op een ware gebeurtenis.
Alejandro - officier die eerst aan de kant van de republiek stond. Hij was de architect van de verdediging van Bilbao, maar liep later met dat ontwerp over naar de kant van Franco. Gebaseerd op een bestaand personage.
Fernando - priester in Baskenland. Alhoewel de katholieke kerk aan de kant van Franco stond, waren er ook priesters die de republikeinse bevolking hielpen met voedsel, onderdak en schuilplaatsen.
Coranita - een verpleegster die gaandeweg haar beeld van de oorlog ziet veranderen. Zal ze verpleegster blijven? En wat hebben de brieven die Fedde vindt met haar te maken?
Fedde - Nederlands vrijwilliger in de Internationale Brigades. Het echte verhaal van een bestaand persoon. In maart 1938 vertrekt hij uit het Drentse Vries om naar Spanje te gaan.Wat betekenen de brieven die hij vindt?
Joaquin - van fabrieksarbeider naar republikeinse soldaat. Eindigt zijn leven voor een vuurpeloton?
Addy - Addy vlucht aan het einde van de burgeroorlog samen met zijn vader, moeder en zusje vanuit de omgeving van Barcelona naar Frankrijk. Worden ze liefdevol opgevangen? Met medewerking van een echte vluchteling uit Syrië die goed kon vertellen wat vluchten voor een kind betekent.