De Spaanse Burgeroorlog (1936-39)
Je bent bezoeker
© Cor Faber en Ellen Bijma Laatste onderhoud website maart2024
Arms for Spain Gerald Howson Een standaardwerk over de internationale wapenhandel. De Andra van mijn grootvader wordt ook genoemd.
Verloren dagen Rob van Olm Een roman met veel historische verwijzingen
The Spanish Civil War Hugh Thomas De “bijbel” van de Spaanse Burgeroorlog.
Spaanse Brieven Hendrik de Vries Hendrik bracht van 1924 tot 1936 door in Spanje. Veel informatie over de tijd vóór de oorlog.
The Day Guernica Was Bombed William L. Smallwood William heeft allerlei g e t u i g e n v e r s l a g e n verzameld van het bombardement op Guenrica in 1937. In het geniep want in 1973 mocht er nog niet over gepraat worden.
Repubilca Guerra Civil y Posguerra en Santander Fernando Obregon Goyarrola Hoe de stad Santander in Cantabria door de Spaanse Burgeroorlog kwam..
Guernica Gijs van Hensbergen Biografie van de Spaanse schilder Pablo Picasso.
De Spaanse Hemel spreidt zijn sterren Rien Dijkstra Hoe een telegram een rol speelde bij de arrestatie van verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Gernika Xabier Irujo Een boek over het bombardement op Guernica. Veel informatie over achtergronden.
Dialogue With Death Arthur Koestler Een autobiografisch werk van de journalist Koestler. Tijdens de oorlog en zijn verblijf in Spanje, was hij zijn leven vaak niet zeker.
Air War over Spain Jesus Salas Larrazabal Een standaardwerk over o.a. de vliegtuigen die gebruikt werden tijdens de Spaanse Burgeroorlog.
The Spanish Civil War Paul Preston Een standaardwerk van de expert op het gebied van Spanje en de Spaanse Burgeroorlog.
Het Telegram Rien Dijkstra Hoe een telegram een rol speelde bij de arrestatie van verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Gernika Een fotoboek over de puinhopen van Gernika na het bombardement op 26 april 1937.
Una Ciudad Bajo Las Bombas José Manuel Puente Fernández Over de Spaanse stad Santander tijdens de Spaanse Burgeroorlog.
Het beleg van het Alcázar Cecil D. Eby Het waargebeurde verhaal verteld in romanvorm.
De Spaansche Burgeroorlog Dr. J. Brouwer Een analyse van de gebeurtenissen in Spanje, geschreven in 1936, al drie maanden na het uitbreken van de oorlog.
Geschiedenis van de Centrale Bond (1918- 1955) Geschiedenis van de bond waar mijn grootvader Cors Louwerens destijds lid van was.
Franco Paul Preston De biografie van dictator Franco door Preston, een expert op het gebied van Spanje en de Spaanse Burgeroorlog.
Op Tegengestelde Koersen Dick Brongers Het boek beschrijft de Nederlandse kustvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Ramp Foto’s en getuigenverklaringen tijdens de watersnoodramp van 1953.
Hij Was in Dachau Trudy Koens De dagboeken van Jeanne Tundermans. Zij was de vrouw van dominee Wim Tundermans die het slachtoffer werd van de terreur van de Duitse bezetter.
Beeld der Wereld Dr.J.W.F. Molengraaf Een boek over de wereldgeschiedenis uit 1948.
Spanje Achter de Schermen Steven Adolf Steven maakte een rondreis door Spanje. Hij bracht daarbij de verschillende (religieuse) feesten en hun herkomst in beeld.
The Great Illusion Sir Norman Angell Een herdruk van een boek uit 1912. Het boek gaat over de (economische) onzin van het voeren van oorlog. Geschreven 2 jaar voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Blijkbaar destijds niet gelezen.
Uit de Spaanse Hel Ontvlucht Rik Vuurmans Over Cor Dekker uit Den Helder die als vrijwilliger in Spanje gaat vechten. Hem is verteld dat hij daar chauffeur zal worden. Niet dus maar wel waargebeurd.
FDR and the Spanish Civil War Dominic Tierney Over de betrokkenheid (en het gemis er aan) van Amerika aan de Spaanse Burgeroorlog.
El Galerna Fermin Machimbarrena Een boek over de Galerna, het schip wat de Andra van mijn grootvader onderschepte. Met historische foto’s over die gebeurtenis.
Whiskey, Wapens en Weelde Herman Langeveld en Bram Bouwens De biografie van Daniel Wolf, de man die de reis van mijn grootvader organiseerde. Voor het verhaal van de Andra mocht ik mijn medewerking verlenen.
Communistisch Verzet in Drenthe Wim Ensing Een boek van collega- historicus Wim Ensing waarin ook het verhaal van Fedde Alberts voorkomt.