Kortgeleden zijn we begonnen met onze nieuwe roman: Addy - Waar is Solana…? Het verhaal zoals het er nu uit ziet… Addy is een jongetje van acht jaar die begin 1939, samen met zijn ouders en zijn zusje Solana van vier jaar, moet vluchten naar Frankrijk. De troepen van generaal Franco naderen Barcelona en iedereen is als de dood voor de wraak van Franco. Onderweg raken ze Solana kwijt. Misschien maar beter ook: de ontvangst in Frankrijk bestaat uit een stuk land met prikkeldraad er om heen, meer niet. Het is winter en vluchtelingen graven van ellende kuilen om maar uit de snijdende wind te komen. Soms staat een gendarme gewoon over mensen in hun kuil te plassen. Na een tijdje wordt het toch weer een min of meer gewoon leven als de vluchtelingen mogen gaan werken en zo in hun onderhoud kunnen voorzien. Als Addy volwassen is geworden, besluit hij een zoektocht te beginnen naar zijn zusje. Hij wordt alle kanten opgestuurd in Spanje. Zal hij Solana toch vinden? Of is de ontknoping uiteindelijk bijna absurd?
De Spaanse Burgeroorlog (1936-39)
Je bent bezoeker
© Cor Faber en Ellen Bijma Laatste onderhoud website maart2024
Onze romans
Oorlog is niet alleen maar soldaten die op elkaar schieten, er zitten ook allerlei andere kanten aan - dit boek gaat over zo'n andere kant. In februari 1937 vertrekt het schip de Andra voor een reis naar de noordkust van Spanje. Aan boord bevinden zich wapens en munitie, bestemd voor de republikeinen die in de Spaanse Burgeroorlog vechten tegen de fascisten onder leiding van generaal Franco. Het schip bereikt na allerlei problemen onderweg uiteindelijk Spanje en lost de lading. Maar als de Andra de haven weer verlaat wordt het schip opgewacht en gekelderd - twee bemanningsleden komen hierbij om het leven. De rest wordt gevangen gezet en gaat twee maanden van onzekerheid over hun lot tegemoet - executie of vrijlating, wie zal het zeggen? Het is geen fictief verhaal. Mijn opa, die als matroos mee voer, hield er een dagboek over bij. Vanaf het vertrek uit Rotterdam tot aan de uiteindelijke thuiskomst bijna vier maanden later. Het wrak van de Andra ligt tot op de dag van vandaag voor de kust van Spanje, een stil monument van de waanzin van een oorlog.
ISBN 978-946406763-7 240 pagina’s € 27,50
Oorlog is niet alleen soldaten die op elkaar schieten. Er zitten ook andere kanten aan. Dit boek gaat over zulke andere kanten. Gewone mensen die ongewone dingen meemaken in ongewone situaties. We nemen je in deze historische roman mee naar verhalen van gewone mensen tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-39). Een verpleegster, een priester, een klein meisje en zo nog dertien verhalen. De spannende en meeslepende verhalen spelen zich voornamelijk af in Spanje maar zelfs ook in Nederland of Frankrijk. Sommige verhalen zijn waargebeurd. Fictie en non-fictie wisselen elkaar af en lopen soms door elkaar heen. Haal de datums en de plaatsen weg en deze verhalen kunnen zich overal en wanneer dan ook afgespeeld hebben. Oorlog is iets van alle tijden, ook nu nog.
ISBN 978-946443201-5 296 pagina’s € 29,95
ISBN 978-946481499-6 281 pagina’s € 29,95
Fernando heeft zijn vader nooit gekend. Die was visser en is omgekomen op zee voordat Fernando geboren wordt. Fernando groeit in de jaren 20 van de vorige eeuw op in het stadje Guernica in Baskenland. Samen met zijn beste vriend Ramón hebben ze daar best een gelukkige jeugd. Fernando is een zachtaardige jongen die soms wat moeite heeft met de mensen en zijn katholieke kerk. Dan wordt de liefde van zijn leven, Ana Teresa, ongeneeslijk ziek. Fernando doet God een belofte: wanneer Hij Ana zal genezen, dan zal hij, Fernando, priester worden en zijn leven aan God wijden. Ana geneest en Fernando houdt zijn woord. Als de Spaanse Burgeroorlog uitbreekt (1936-39), maakt Fernando die in alle hevigheid mee. Zo ook het allesvernietigende bombardement op zijn woonplaats Guernica op 26 april 1937. Zal zijn geloof standhouden en overleven? Geldt dat laatste ook voor Fernando zelf? Uiteindelijk komt het tot een climax in een kerk in het Spaanse plaatsje Yesa.
De romans zijn bij ons te bestellen. Stuur even een email en vermeldt je naam en adres en dan sturen we het zonder verzendkosten naar je toe. Als je dat wilt, dan zetten we er ook nog een handtekening in. Gewoon bij de boekwinkel bestellen kan ook of online via boekenbestellen.nl (klik op de titel): - Reis naar de Spaanse Burgeroorlog - La Batuta - Fernando